• 2254
  • 0

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 91354 / 30-08-17 απόφασης που αφορά τους Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ αλλά και ερωτήματα που δέχεται ο Σύλλογος από μέλη του για τη συγκεκριμένη απόφαση, σας ενημερώνουμε και παράλληλα σας υπενθυμίζουμε για τα εξής:

Επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε μορφής υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, υποχρεούνται να αναρτούν σταθερά τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο της επιχείρησης ή του γραφείου τους και άμεσα ορατό από τους πελάτες, στον οποίο θα αναγράφονται οι τελικές τιμές συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. των υπηρεσιών που παρέχουν.

Επιχειρήσεις συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής και κάθε φύσεως τροχοφόρων, υποχρεούνται να διατηρούν αναρτημένο τιμοκατάλογο, όπου θα αναγράφονται οι εκάστοτε χρεώσεις συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. για τις βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες συντήρησης επί ενδεικτικών μοντέλων (πχ. 1o service) ανάλογα με τον τύπο και μοντέλο. Στα εκδιδόμενα δε παραστατικά θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά το είδος της εργασίας και η τιμή χρέωσης που θα πρέπει να συμπίπτει με αυτή του τιμοκαταλόγου, υπό την επιφύλαξη της δυνατότητας του επισκευαστή να παρέχει έκπτωση στον πελάτη. Για τις λοιπές υπηρεσίες, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, ο επισκευαστής θα πρέπει να συντάσσει έγγραφη προσφορά.

Στις υπηρεσίες που απαιτούν κόστος που δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογιστεί, πρέπει πριν την παροχή της κύριας υπηρεσίας να παρασχεθεί και υπηρεσία εκτίμησης. Στην περίπτωση αυτή, η παροχή της εκτίμησης αποτελεί διακριτή υπηρεσία και υπάγεται στις

γενικές διατάξεις. Η παροχή της υπηρεσίας εκτίμησης τελεί σε ανεξάρτητη σχέση με την εκπλήρωση ή μη της κύρια παροχής και ο παρέχων την κύρια υπηρεσία πρέπει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του καταναλωτή/πελάτη πριν προβεί σε αυτήν.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

Α. Για έλλειψη τιμοκαταλόγου, χίλια ευρώ (1.000€).

Β. Για υπέρβαση τιμής ανά παρεχόμενη υπηρεσία, πεντακόσια ευρώ (500€).

Γ. Για μη αναγραφή προσφερόμενης υπηρεσίας ή τιμής στον τιμοκατάλογο, πεντακόσια ευρώ (500€).

Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικώς, τα ως άνω, ορίζονταν μέσα από προηγούμενες αγορανομικές διατάξεις και δεν αποτελούν εντελώς νέο καθεστώς. Καθώς επίσης, ο Σύλλογος Μηχανικών Αυτ/των Ν. Θεσ/νίκης έχει ενημερώσει στο παρελθόν τα μέλη του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δείτε την απόφαση εδώ:
ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΠΠΥ 2017-ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ-ΑΡΘΡΟ 67
© Copyright 2016 sinergiathess.gr