ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΦΛΕΒΑΡΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΡΤΩΝ

Υποχρεωτική είναι η αποδοχή καρτών από την 1η Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ν.4446/2016 (Φ.Ε.Κ. Α’ 240/22.12.2016).
 
Αρχικά, υποχρέωση να δέχονται πληρωμές μέσω κάρτας, θα αφορά ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους (Κ.Α.Δ) αλλά σταδιακά η υποχρέωση θα επιβληθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.
 
Με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης & Οικονομικών, θα οριστούν: οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει των κύριων Κ.Α.Δ, η προθεσμία συμμόρφωσής τους (υπόχρεων), οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν.3862/2010, οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κλπ.
 
Με τον ίδιο νόμο, ορίζεται νομικό πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και τα δικαιώματα μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 
Συγκεκριμένα με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι:
 
1. Οι δικαιούχοι πληρωμής, οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωμών ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο.
2. Στους παραβάτες των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους
χιλίων (1.000) ευρώ.
3. Οι καταναλωτές και οι ενώσεις καταναλωτών δύνανται να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις της παραγράφου 1, οι οποίες υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Δείτε αναλυτικά τον Νόμο:
© Copyright 2016 sinergiathess.gr